Ekipman Kullanımı

ŞEKER HAMURUNDAN GÜL YAPIMI


Gül ve yaprak yapımını aşağıda aşama aşama bulabilirsiniz:



Foto 1: 10'lu gül yapımı ve yaprak baskı seti (ürün kodu: 250), yuvarlak uçlu şeker hamuru aletleri (ürün kodu: 180 veya 182), çiçek modelleme süngeri (ürün kodu: 176), yapışmaz mat (ürün kodu: 694) ve merdaneden oluşan aletlerimizi hazırlıyoruz.

---
 

Foto 2: Önce gülün ortası için kullanacağımız parçayı koni  olacak şekilde elimizde şekillendiriyoruz.

---


Foto 3: Beyaz şeker hamurunu açarak 3 farklı boydaki gül taç yaprağı kalıbıyla, her boy için en az 5'er parça kesiyoruz.

--- 


Foto 4: Gerçekçi bir görünüm vermek için yuvarlak uçlu aletle kestiğimiz parçaları sünger üzerinde iyice inceltiyoruz.

---


Foto 5: Orta kısım üzerine ilk taç yaprağı yukarıdaki şekilde enine yuvarlıyoruz. Üst bölümünün kapalı durmasına dikkat ediyoruz.

---


Foto 6: En küçük boydaki taç yapraklarından başlayarak orta kısım üzerine sarıyoruz.

---


Foto 7: En az 5 adet küçük boy taç yaprağı kullandıktan sonra bir boy büyük yaprak sarmaya başlıyoruz. Bu aşamada hazırlamak istediğimiz gülün büyüklüğüne göre devam edebiliriz. İster gonca, ister kocaman bir gül yapabiliriz.

---


Foto 8: En büyük boy taç yaprağa geldiğimizde, kürdan kullanarak yaprağı dışa doğru büküyoruz ki yine doğal bir görünüm elde edelim.

---


Foto 9: Taç yaprakları ardı ardına yapıştırdıktan sonra büyük gülümüz oluşuyor.

---


Foto 10: Birkaç büyük boy taç yaprak daha ekledikten sonra
gülümüzün daha da büyüdüğünü görüyoruz.

---


Foto 11: Yeşil şeker hamurundan, aynı sette bulunan yaprak kalıbıyla yaprak kesiyoruz.

---



Foto 12 & 13: Setteki desen baskısıyla yaprağımızı şekillendiriyoruz.

---


Foto 14: İstersek simli toz boya kullanarak gülümüze derinlik kazandırabiliriz.

---


Foto 15: Sulu boya fırçası yardımıyla toz boyayı gülün orta kısmına ve dış yaprakların içine doğru uyguluyoruz.

Not: Bu çalışmada gülü oluştururken yapıştırmak amacıyla suya ihtiyaç duymadık. Şeker hamurunuzun kendiliğinden yapışmaması halinde suluboya fırçası yardımıyla çok az su uygulayabilirsiniz.

--- 0 ---

SİLİKON KALIPLARIN KULLANIMI


Bu bölümü çalışmalarımızda yine çok güzel sonuçlar elde etmemizi ve kolaylık sağlayan silikon kalıpların kullanımına ayırdık. Faydalı bulacağınızı umuyoruz.


Foto 1: Her zamanki gibi önce kullanacağımız malzemeleri hazırlıyoruz; şeker hamuru, silikon kalıbımız, gıda kalemi, falçata, şeker hamuru aleti ve tercihe bağlı olarak merdanemiz yanımızda.

---


Foto 2: Bu çalışma için ayıcık kalıbını seçtik. Önce ayıcığın boynuna kırmızı bir kurdela yapmak için minik bir şeker hamuru parçasını kalıptaki kurdela yerine dikkatlice yerleştiriyoruz.

---



Foto 3-4: Ayıcığın kendisi sarı olacağı için kurdelayı çalıştıktan sonra
sarı bir şeker hamuru parçasını kalıbın her yerini kaplayacak şekilde yerleştiriyoruz. İstersek bu aşamada medaneyle de hamurun üstünden geçebiliriz.

---


Foto 5: Falçatayı iyice açarak fazlalık olan kısmı ayıcığın arkasından keserek alıyoruz.

---


Foto 6: Silikon kalıbı biraz dışa doğru bükerek ayıcığı dikkatlice çıkarıyoruz.

---
  

Foto 7: Gıda kalemiyle ayıcığın gözlerini ve burnunu boyayarak çalışmayı tamamlıyoruz.

"Kalıplar/Mavi Çok Özel Silikon" bölümünde yer alan silikon kalıplar,
keskin detaylar veren ve şeker hamurunun kolayca içinden çıkarılabildiği ürünler.
Özellikle FO marka şeker hamuruyla birlikte kullanılmasını tavsiye ediyoruz.


--- 0 ---

PATCHWORK KALIPLARIN KULLANIMI


Patchwork kalıplar, tasarımlarımızda işimizi oldukça kolaylaştıran ve keskin detaylar sağladıkları için çok başarılı sonuçlar elde etmemize yardımcı olan malzemelerden... Patchwork kalıpların fazla tanınmadığını düşünerek onlar için eğitici bir bölüm hazırladık. Umarız beğenirsiniz.



Foto 1: Önce gerekli malzemelerimizi hazırlıyoruz: yapışmaz yüzey, merdane, kurabiye kopatı, patchwork kalıplar ve dilediğimiz renklerde şeker hamuru...

---


Foto 2: Kurabiyemizin kaplama rengi beyaz olacağı için beyaz şeker hamurunu merdane yardımıyla açıyoruz.

---


Foto 3: Beyaz şeker hamurunu istediğimiz kurabiye kopatıyla keserek patchwork kalıbının uygulanması için hazır hale getiriyoruz.

---


Foto 4: Patchwork kalıpla birlikte kullanacağımız şeker hamurunu (turuncu hamur), çok ince olacak şekilde açıyoruz. Modellemede çok başarılı sonuçlar verdiği için bu işlemde FO marka şeker hamurunu kulanmanızı tavsiye ediyoruz.

---


Foto 5: Kullanacağımız patchwork kalıbını alıp şeker hamurunun üzerine bastırıp kesiyoruz.

---


Foto 6: Gördüğümüz gibi, kestiğimiz şeker hamuru parçası kalıbın üzerinde kalıyor. Kalıbın içindeki fazlalıkları ucu sivri bir aletle veya kürdanla temizliyoruz.

---


Foto 7: Kalıbı beyaz yüzeye bastırıyoruz. Çok fazla güç uygulamamalıyız ki beyaz yüzey de kesilmesin.

---


Foto 8: Kalıbı dikkatlice geri çektiğimizde kestiğimiz parça beyaz yüzeye güzelce yerleşmiş oluyor. Kullanmak istediğimiz diğer patchwork kalıplarla süslemeye devam ediyoruz.

---


Foto 9: 3 farklı patchwork kalıp uygulanmış olan kurabiye kaplama hamurunu görüyoruz. Detaylar oldukça başarılı şekilde görünmekle birlikte çalışma adeta beyaz yüzeyle  özdeşleşmiş durumda.

---


Foto 10: Pastalarınızın yan yüzeyi için kullanabileceğiniz başka bir patchwork örneği
---


Foto 11: Bu da son örneğimiz.

---

Çalışmada kullanılan patchwork ürünler:
Bebek aslan seti (ürün kodu: 362)
Kare ve desenler (ürün kodu: 393)
Bu çalışmayı faydalı bulduğunuzu umuyoruz. Sevgilerimizle...

--- 0 ---

ŞEKER HAMURU TABANCASININ KULLANIMI


Şeker hamuru tabancası paketinde farklı desenlerde 16 disk bulunuyor. İp, örgü, bant, saç yapımı sırasında büyük kolaylık sağlayan tabancanın nasıl kullanıldığını burada kısaca paylaşmak istiyoruz.

Önce ceviz büyüklüğünde bir miktar şeker hamurunu sıcak suya batırıp çıkarıyoruz ve iyice yoğuruyoruz.  Parmağımızın ucuyla, yumuşamış tereyağından birazcık alıp yoğurduğumuz şeker hamuruna sürüyoruz ve yağı yediriyoruz. Yağlama işlemini şeker hamurunun tabancanın içine yapışmaması için yapıyoruz. 

Bu aşamada önemli olan şeker hamurunu iyice yumuşak hale getirmemiz (örnek hoş olmasa da, yoğurmanın sonunda şeker hamuru artık çiğnenmiş sakız kıvamında olmalı).

Tabancaya istediğimiz diski yerleştirdikten sonra tabancanın içine şeker hamurunu koyuyoruz.



Yukarıda görüldüğü gibi tabancayı sıktığımızda diskin ucundan şeker hamuru işlenmiş şekilde çıkmaya başlıyor. Eğer tabanca elinize çok sert gelir ve sıkamazsanız şeker hamuru yeterince yumuşamamış demektir. Aynı işlemlerden tekrar geçirip yoğurmalısınız.



Şeker hamurunu yapışmayan bir yüzeye çıkardıktan sonra istediğimiz uzunluğa geldiğinde keserek tabancadan ayırıyoruz.



Yukarıda ve aşağıda değişik disklerden elde edilmiş çalışmaları görüyoruz.


Şeker hamuru tabancası bloğumuzda "Şeker hamuru Çalışma Aletleri" başlığı altında yer alıyor.

Bu bilgileri faydalı bulduğunuzu umuyoruz.

Sevgiler,

--- 0 ---


PASTA MALZEMELERİNDEN EN SIK KULLANILANLAR



Merhaba,

Bu bölümde tasarım çalışmalarımız sırasında, pasta malzemeleri arasından en sık kullanılanları tanıtmaya çalışacağız.
A: Merdane, şeker hamurunu büyük ebatlarda açmak için
B: Hamur kesme ruleti, pastamızı şeker hamuruyla kapladıktan sonra fazla kısımları kolay kesmek için
C: Şeker hamuru düzleştirici, pastamızı kapladığımız şeker hamurunu düzeltmek ve yapışmasını sağlamak için
D: Şeker hamuru merdanesi, şeker hamurunu küçük ebatlarda açmak için
E & F: Enjektörlü kalıplar, kullanımı pratik kalıp kesiciler
G: Çiçek modelleme süngeri, kesilen çiçek parçasını üzerinde inceltmek ve şekillendirmek için
H: Yuvarlak kalıplar, temel kalıp şekillerinden
I: Çiçek desen baskısı, çiçek taç yapraklarına doğal görüntü kazandırmak için
J: Yaprak desen baskısı, doğal görüntü kazandırmak için
K1: Cetveller, harf veya şekil kesmek için
K2: Desenli merdane, şeker hamuruna kolay desen vermek için 
L: Silikon kalıp, şeker hamuruna kolay ve hızlı şekil vermek için (kullanımına ayrı bir bölümde yer verdik)
M: Gıda kalemi, yenilebilir boya içeren kalem
N: Kalp kalıplar, temel kalıp şekillerinden
O: Çeşitli boylarda metal kalıplar
P: Kurdela yapım seti, ayarlanabilen parçalarla değişik kalınlıklarda düzgün bant kesmek için
R: Sert kalıplar, şeker hamuruna kolay ve hızlı şekil vermek için
S: Kare kalıplar, temel kalıp şekillerinden
T: Patchwork kalıplar (kullanımına ayrı bir bölümde yer verdik)
U: Şeker hamuru tabancası (kullanımına ayrı bir bölümde yer verdik)
V: Şeker hamuru aletleri, çift taraflı uçlarıyla şeker hamuruyla çalışmaya yardımcı

Desen yapıcı diğer aletleri de yakında burada bulabilirsiniz.

Keyifli çalışmalar dileğiyle :)